Skip to main content

18. november 2021
Af Kim Lesanner, Motormagasinet

SUVO rustbeskyttelse indtager Baltikum

Efter ophold i Danmark har Justinas Baliulis på lidt over to år etableret syv Suvo rustbeskyttelsescentre i sit hjemland Litauen. Nu skal også nabolandene Letland og Estland indtages.

GRÆNSEOVERSKRIDENDE Den danske rustbeskyttelseskæde SUVO er blevet etableret i syv byer i Litauen i løbet af blot et par år. Manden bag udrulningen er 34-årige litauiske Justinas Baliulis, som i syv år har arbejdet med SUVO rustbeskyttelse i Danmark.

Som uddannet ingeniør på universitetet i Litauen i 2010 var jobmulighederne ringe i hjemlandet oven på finanskrisen for Justinas Baliulis, med kaldenavnet Justas. Han drog derfor til Danmark, på opfordring fra en ven, der arbejdede som bygningskonstruktør, for at lede efter job.

Lidt tilfældigt endte han hos Byens Bilplejes SUVO center i henholdsvis Kolding og Esbjerg, hvor det siden blev til sammenlagt syv år.
- Jeg har altid forsøgt at gøre mit bedste, taget mange ekstratimer og arbejdet hårdt, siger Justas. Han synes, at SUVO-produkterne er rigtig gode og er glad for den danske virksomhed.

Hans kæreste var taget med til Danmark, hvor hun studerede og arbejdede, men da de i 2018 skulle være forældre, besluttede de at vende hjem til Litauen.

Hjemme åbnede Justas en juice-fabrik men begyndte at tænke over, at det ville være en god ide at lancere SUVO rustbehandling i Litauen.
Så i 2019 åbnede han sit første center, og siden er det gået stærkt. Blot to et halvt år senere har Justinas Baliulis nu syv SUVO-centre, blandt andet i hovedstaden Vilnius.

Flere med dansk erfaring

Centrene er ejet 50 procent af Justas, mens den anden halvdel er ejet af de respektive centerledere. Samlet beskæftiger SUVO i Litauen 15 medarbejdere, alle litauiske.
- Nogle af vores medarbejdere har selv arbejdet med SUVO i Danmark og er således godt inde i produkter og processer, forklarer Justas.
- Det er gået hurtigt for mig, og det bliver ofte til nogle lange arbejdsdage. Men jeg er ikke bange for at tage fat, siger Justas, som også selv stadig sprøjter biler.

Måske også Rusland

Justinas Baliulis vil gerne etablere flere Suvo-centre i Litauen, når han finder de rette placeringer og de rette personer. Derudover er det planen at udbrede SUVO til de baltiske nabolande Letland og Estland.
- Jeg håber, at vi kan åbne et SUVO-center i Letland i 2022, siger Justas, som har kik på en konkret placering og er i dialog med en person, der kan lede centret.
- Det er bestemt gået godt for mig, og så kan næste skridt jo blive Rusland – når Putin er væk, griner han og tilføjer:
- Men først handler det om Baltikum, og det kræver stort forarbejde – intet kommer let, men nu kan vi begynde at høste, som vi har sået.

God ambassadør for LHG

Den danske partner, LHG Group A/S i Holstebro, som driver både SUVO og Tectyl i Danmark, er begejstret for det litauiske SUVO-eventyr.
- Det er en fornøjelse at arbejde med Justas, som er fuld af energi og ambitioner, og som forstår og anerkender vores mangeårige SUVO knowhow. Han er virkelig en god ambassadør og en fantastisk partner at arbejde sammen med, siger Palle Pedersen, adm. direktør for LHG Group, der gerne ser større udbredelse i de baltiske nabolande.